10 lucruri inedite despre vin
Vinul este o bautura complexa, iar istoria sa este cu siguranta una tumultoasa. Acesta a evoluat odata cu omenirea si a capatat treptat noi nume, arome si culori. Vinul este fara doar si poate esenta vietii, iar informatiile care-i alcatuiesc povestea se aduna in ani de studiu si cercetare. Totusi, ne-am gandit sa iti prezentam cele mai importante lucruri despre vin.
1. Cea mai veche sticla de vin din lume se afla in Germania. Aceasta are o vechime de peste 1700 de ani si in prezent este pastrata cu grija intr-un muzeu.
2. Doua pahare de vin sunt egale cu 17 ore de ore nedormite. Cum asa? Consumul lichidului bahic scade performanta organismului mai mult decat ai crede. Ei bine, daca vei consuma doar 2 pahare de vin, atunci organismul va rectiona ca si cum ai renuntat la somn pentru cateva ore bune.
3. Exista un campion mondial la recunoasterea vinului dupa miros. Numele sau este Richard Juhlin si este un suedez care a participat in anul 2003 la un concurs de recunoastere a vinului. Acesta a reusit performanta de a identifica 43 de soiuri din totalul de 50, pe cand castigatorul locului secund a recunoscut doar 4 soiuri de vin.
4. Pe primul loc in lume la consumul de vin rosu este China. Deloc surprinzator, daca ne gandim la populatia acestui stat. Consumul de vin pe cap de locuitor al Chinei este de 1,9 l. Totusi, la nivelul celui mai mare consum de vin pe cap de locuitor se afla fara doar si poate Vatican. Acolo fiecare locuitor consuma in jur de 74 de litri de vin pe an.
5. In Roma Antica femeilor le era interzis sa consume vin. Daca erau prinse de sotii lor savarsind acest delict, acestia puteau sa divorteze sau sa le pedepseasca. Suprinzator, deoarece obiceiul de a ciocni paharele de vin provine din acelasi loc. Motivul era unul mai putin placut. Oamenii faceau acest gest pentru a se asigura ca vinul nu este otravit. In timpul ciocnirii, stropii de vin sareau dintr-un pahar in altul, astfel incat otrava sa ajunga si la cel care a savarsit fapta. In schimb, in Grecia Antica, prima persoana care verifica vinul era chiar gazda. Aceasta era dovada ca bautura nu era otravita.
6. Cea mai mare colectie de sticle de vin din lume se afla in Republica Moldova. Mai exact, „comoara” este ascunsa intr-o pivnita din Milestii Mici. Acolo sunt depozitate aproximativ 1,5 milioane de sticle de vin.
7. Expresia latină „In vino veritas” ii apartine lui Alceu, un poet grec. Se pare ca in vremurile sale, persoanele suspecte pentru diverse ilegalitati erau fortati sa bea cantitati mari de vin. De ce? Pentru ca odata consumat, vinul scotea la iveala adevarul.
8. Nu toate vinurile devin mai bune odata cu trecerea timpului. De altfel, o mica parte din acestea au capacitatea de a-si imbunatati calitatile. In general, o sticla de vin trebuie sa fie consumata in aproximativ 2 ani.
9. Cuvantul „vin” este mentionat in Biblie de 521 de ori.
10. Cu trecere timpului, vinul alb se inchide la culoare, iar cel rosu capata o nuanta mai deschisa.
De ce trebuie sa invartim paharul cu vin?