Credem cu tarie ca vinul merge de minune alaturi de o poveste buna sau chiar mai multe. Ce-ai zice de 3 povesti surprinzatoare, cat timp savurezi un pahar din vinul tau preferat? Iti promitem ca nu iti va parea rau la sfarsit!
Vinul in spatiu
Aveai idee ca vinul a ajuns tocmai in spatiu? In anul 1969, s-a intamplat ca un mic recipient cu vin sa faca o calatorie pe taramuri necunoscute. Buzz Aldrin, un om religios, a tinut o slujba chiar pe Luna, acompaniata de o napolitana, in loc de anafura si suc fermentat de struguri, adica vin. Desigur, aceasta nu a fost singura data cand cineva a incercat sa transporte vin pe luna.
In anii 70, cei de la NASA cautau metode pentru a face zborul in spatiu mai confortabil pentru astronauti. Una dintre cele mai bune idei ale lor a fost aceea de a creste calitatea alimentelor. In loc de bucati uscate dintr-un material pudrat, care nu era comestibil, au inceput sa adauge mancare congelata, mancare umeda ambalata, alte alimente perisabile si chiar alcool.
Enter Charles Bourland este numele omului care a avut sarcina de a alege vinul care ii va insoti pe astronautii din programul Apollo. Nu doar ca trebuia sa aleaga un vin bun, ci si unul care sa nu isi piarda aroma, dupa resigilare. Mai mult, trebuia sa gaseasca o metoda de ambalare, alta decat sticlele grele din sticla. Intr-un final s-a ales un vin sherry, care se mentine chiar si dupa desfacerea sticlei. Bautura a fost ambalata intr-o punga de plastic, cu un pai incorporat. Totusi, povestea nu are un final fericit, deoarece in conditii de gravitatie zero, vinul raspandeste un miros neplacut, asa ca planul a esuat.
https://domeniilebohotin.ro/magazin/
Vin cu oase de tigru
Lumea vinului este extrem de variata si chiar ciudata pe alocuri, am putea spune. Stiai ca exista vinul de meteorit? Da, ai citit bine! Imbuteliat in anul 2012, vinul a fost fermentat impreuna cu o piatra care a cazut din spatiu acum 6000 de ani.
Exista si vin care nu este obtinut din struguri. Omerto, un vin canadian, este obtinut din rosii fermentate. Mai mentionam si vinul chinezesc, fermentat cu organe genitale de caine, foca si caprioara. Sa continuam?
Cel mai impresionant dintre toate credem ca este vinul obtinut cu oase de tigru, din China. Reteta implica fermentarea vinului de orez, impreuna cu oase de tigru. O sticla dintr-o asemenea creatie poate costa peste 800 de dolari, iar o lada poate trece de 30 000 de dolari americani.
Desi aceasta bautura a fost interzisa in anul 1993, popularitatea ei este inca mare. Se crede ca ar contribui la vindecarea atritei, si la imbunatatirea qi-ului.
Viespile sunt raspunzatoare pentru vin
Desi nimanui nu ii plac viespile, deoarece inteapa fara vreun motiv anume, se pare ca sunt si utile la ceva. In timpul verii, ciuperca Saccharomyces cerevisiae se dezvolta pe strugurii din podgorii. Aceasta ciuperca este responsabila pentru o anumita drojdie utilizata in productiile de bere, vin si paine.
Deoarece aceasta ciuperca creste doar vara, in timpul iernii dispare. Pentru ca viespile iubesc strugurii, atunci cand fructele se coc, acestea mananca pulpa strugurilor, pe care o regurgiteaza si o ofera drept hrana larvelor din stup. Drojdia supravietuieste in corpurile lor pe perioada iernii, astfel ca la revenirea anotimpului cald viespile reintroduc ciuperca in vii, continuand astfel procesul.
Cunoastem nenumarate povesti interesante si palpitante despre vin. Daca ti-am starnit interesul, ce-ar fi sa urmaresti in continuare blog-ul Domeniile Bohotin? Promitem sa te tinem in priza, cu cele mai captivante povesti si articole despre vin!
Citeste si:
De ce trebuie sa invartim paharul cu vin?