Stim deja ca iubesti vinul si ai vorbi non stop despre gust, miros, proprietati si soiul preferat. Desi inveti din ce in ce mai multe amanunte interesante despre vin si faci diferenta dintre un vin bun si unul ieftin, mereu vor exista persoane care sa te contrazica. Cel mai adesea te vei lovi de cateva informatii eronate despre vin, pe care lumea continua sa le perpetueze. Vrei sa stii care sunt cele mai raspandite dintre acestea? Iata 3 stereotipuri cu care se confrunta un iubitor de vinuri.
- „Vinul alb este ieftin, deci ai gusturi proaste!”
De-am fi avut un banut pentru fiecare data cand am auzit pe cineva sa sustina ferm faptul ca vinul alb este o alegere ieftina, ceea ce inseamna ca gusturile tale sunt, la fel, ieftine. Nimic mai neadevarat! De obicei o astfel de afirmatie va fi facuta de un iubitor al vinului rosu (nu avem nimic cu voi, nu va suparati!). Cum sa te convingem ca parerea ta este eronata?
· Procesul de obtinere a vinului alb este mai costisitor – in prezent exista metode noi, futuriste, de obtinere a vinului alb, care fac intreg procesul mai rapid si mai facil, desi costurile sunt ceva mai ridicate.
· Cererea de piata pentru vinul alb este mai mica, de aici si costurile diferite. Asta nu inseamna ca vinul alb, fiind mai ieftin, este mai slab calitativ.
- „Vinul alb nu poate fi invechit, deci este un vin slab calitativ!”
Au contraire! Anii pe care ii are in spate un vin nu denota de fiecare data gradul de calitate pe care acesta il are. Fireste, exista multe tipuri de vinuri rosii care ajung la apogeul maturarii dupa 10 ani sau poate chiar mai mult. Totusi, exista si vinuri care cer sa fie servite fresh, dar si vinuri albe care pot fi invechite. De exemplu:
· Vinul Boal Madeira – aproximativ 100 de ani
· Sampania – pana la 50 de ani (sau mai mult)
· Rioja Blanco – un vin din Spania care poate rezista pana la 20 de ani
- „Vinul alb nu are aceeasi prestanta precum vinul rosu!”
Daca vei compara descrierile de pe etichetele vinurilor rosii cu cele de pe etichetele vinurilor albe, vei observa ca vinul rosu este descris ca fiind un vin serios, somptuos, cu prestanta, iar vinul alb usor, cu o tarie mai scazuta. De ce nu pot sta lucrurile invers? Chiar daca vinul alb este asociat mai des cu evenimentele distractive, mai putin elegante, nu inseamna ca aceasta bautura nu se poate ridica la rangul vinului rosu. Poti organiza un eveniment elegant, cu staif, la care poti servi cu incredere doar vin alb si iti garantam ca totul va fi perfect, iar valoarea evenimentului nu va fi stirbita in niciun fel.
Esti iubitor al vinului alb? Atunci nu lasa pe nimeni sa judece valoarea si nivelul gusturilor tale. Daca vrei sa savurezi un vin alb de calitate, te invitam pe site-ul Domeniile Bohotin sau in magazinele fizice din Iași. Garantam ca iti vei gasi un nou preferat!