Vinul uneste oamenii intotdeauna! Peste tot in lume exista culturi si civilizatii care au propriile obiceiuri atunci cand vine vorba de vin, dar cuvantul de legatura intre toate aceste popoare este reprezentat de denumirea sucului de struguri. Citeste partea a doua a articolului intitulat „Afla cum isi beau oamenii vinul in jurul lumii” alaturi de un pahar de vin rosu marca Domeniile Bohotin.
In Georgia exista o „profesie” numita Tamadas
Exista peste 150 de toasturi simple in Georgia și nenumarate altele formulate mult mai complex. Cunoscuta pentru soiurile sale puternice, antice de vin, paharul plin cu suc de struguri este probabil insotit runda dupa runda de cate un toast elaborata, fara incetare. Sarbatorile oficiale si evenimente unde consumul de alcool este obisnuit si des intalnit, precum nuntile, sunt gazduite de toastmasters profesionisti cunoscuti sub numele de Tamadas. O persoana identificata cu numele de Tamadas este un lider al comunitatii georgiene, care poseda excelente abilitati retorice si care are drept obiectiv mentinerea alcoolului in mainile petrecaretilor, uneori numarul paharelor date peste cap de catre acestia ajungand undeva la numarul zecilor.
In Argentina, vinul este la fel de obisnuit ca apa
Spre deosebire de piata francezilor, vinul nu este considerat o metoda prin care localnicii isi etaleaza bogatia. Vinul este o bautura accesibila tuturor si reprezentativa pentru poporul argentinian si este un lucru absolut obisnuit ca meniurile prestabilite care includ un vin de soi si o pizza sa fie adesea promovate si vandute impreuna.
Wine Kit Kat?
Japonezii sunt foarte inventivi si sunt celebri pentru oferta lor extrem de variata a pietei, dar un lucru pe care probabil nu-l stiai consta in faptul ca acestia au ciocolate Kit Kat cu absolut orice aroma, chiar si de vin.
Toti producatorii de vin la scara larga din Israel au certificare Kosher
Cu toate ca vinul israelian nu este tot una cu vinul Kosher, cele doua tind sa se suprapuna cel mai adesea. Pentru a fi considerat Kosher vinul trebuie sa fie produs cu supravegherea unui evreu care respecta sabatul, sa includa ingrediente aprobate de Kosher si sa primeasca un sigiliu de certificare Kosher de la o agenție, un rabin sau un beth care apartine unei Curti de drept evreiesti.
Vinurile Kosher nu pot fi folosite in afara ocaziilor aflate in stransa legatura cu traditiile si obiceiurile credintei evreiesti sau de idolatrie.
Spaniolii merg in fiecare an la razboi
In fiecare an, pe 29 iunie, intr-un orasel spaniol numit Haro, producatorii rezidenti in aceasta zona pornesc la razboi. Aceasta este ziua in care Biserica Catolica celebreaza Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel. Desi ziua are o semnificatie religioasa in intreaga lume catolica, modul in care locuitorii din Haro, Spania, sarbatoresc ocazia este unic.
Ce fel de razboi, te intrebi? Cu vin. De la cei mai tineri locuitori ai oraselului, pana la cei mai in varsta, cu totii participa la aceasta sarbatoare. Desi, in cea mai mare parte, doar adultii se improasca unii pe altii cu vin, din cap pana in picioare.
Lupta cu vin incepe cu o seara inainte, pe 28. Aceasta este cea mai mare noapte de petrecere pe care o vede Haro, intregul oras iesind pe strazi, de la copii la bunici, petrecand noaptea colindand strazile orasului, in baruri sau piete.
In cadrul acestei sarbatori, vinul este transportat, literalmente, in cisterne si camioane pentru a fi impartit oamenilor.
Pentru a afla mai multe despre cultura romaneasca sau internationala a vinului, citeste si:
Afla cum isi beau oamenii vinul in jurul lumii (Partea intai)
Durerile de cap cauzate de vinul rosu – cauze, remedii si preventie