fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Antichitatea, obtinerea si pastrarea vinului (partea a II-a)

Dupa cum iti povesteam si in prima parte, oamenii au invatat arta vinului inca din perioade demult apuse. Totusi, desi atat de comun, procedeul de obtinere a vinului nu este cunoscut de toata lumea. Astazi continuam istorisirea, cu si mai multe informatii interesante despre obtinerea vinului si pastrarea acestuia. Domeniile Bohotin te invita si astazi intr-o calatorie in fascinanta lume a vinului!

Tipuri de struguri

Inainte sa vorbim despre cum se face vinul, ce-ar fi sa amintim cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de struguri? Chardonnay este probabil cel mai cunoscut vin alb din lume. Pe langa acesta trebuie sa mentionam Sauvignon blanc si Riesling. Dintre soiurile care dau vin rosu subliniem Pinot Noir, Syrah, Merlot si Cabernet Sauvignon.

Fireste, exista si soiuri care cresc doar in anumite tari, precum:

  • Albarino si Tempranillo, in Spania
  • Vermentino si Nebbiolo, in Italia
  • Gruner Veltliner, in Austria
  • Kadarka, in Ungaria
  • Busuioaca de Bohotin, in Romania

Strugurii contin apa, zahar, aciditate si tanini. Aceste patru elemente sunt influentate de tipul de strugure si de solul si climatul podgoriei. Conform francezilor, „terroir” este cuvantul care descrie modul in care vinul capata anumite calitati de pe urma solului si a climatului. De exemplu, un vin Chardonnay din Franta, va fi diferit de unul care provine din California.

Obtinerea vinului

Procesul de obtinere a vinului incepe cu recoltarea strugurilor. Este extrem de importanta perioada in care strugurii sunt culesi, deoarece gradul de coacere poate schimba in totalitate gustul si calitatile vinului. Dupa ce sunt culesi, se indeparteaza strugurii stricati sau care prezinta aspecte care ar putea afecta bautura. Unii producatori aleg sa pastreze si tulpinile strugurilor, pe cand altii le indeparteaza complet. Fructele sunt zdrobite apoi prin intermediul unor masinarii. In trecut, acest proces era realizat cu ajutorul picioarelor, in containere de mari dimensiuni. Aceasta metoda inca mai este folosita in anumite parti ale lumii. Strugurii si sucul sunt depozitate in butoaie sau recipiente de mari dimensiuni, unde incepe procesul de fermentare.

In cazul vinului alb, pielitele strugurilor sunt indepartate din suc inainte ca procesul de fermentare sa inceapa, in schimb cele ale strugurilor rosii sunt lasate, pentru a da culoare vinului si aroma inconfundabila.

In timpul fermentatiei, sucul dulce al strugurilor se transforma intr-o substanta mai acra si mai seaca, si anume vin. In aceasta parte a procesului drojdiile transforma zaharul in alcool, caldura si dioxid de carbon. In continuare, vinul este presat, pentru ca materia solida sa fie separata de cea lichida.

Vinul este adesea depozitat in butoaie din lemn. Invechirea vinului in astfel de recipiente permite acumularea aromelor. Dupa o perioada recomandata, vinul este imbuteliat in sticle si poate fi oferit spre consum.

Din pacate am ajuns la capatul povestii si astazi. Nu te teme, nu ne oprim aici cu istorisirea. Continuarea sta sa apara, deci fii cu ochii pe site-ul nostru. Pana atunci pune in cos cateva sticle din vinul preferat de la Domeniile Bohotin, si povesteste alaturi de cei dragi despre ceea ce ai invatat in materie de vin.

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.