Stim, descrierea noastra asupra procedeului de obtinere a vinului nu a fost extrem de detaliata, dar asta pentru ca am vrut sa prezentam faptele pe intelesul tuturor. Daca ne intoarcem putin in timp, putem vorbi mai pe indelete despre modul in care oamenii conservau vinul in antichitate si il pastrau in conditii optime de consum vreme indelungata. Continua sa citesti si partea a treia a povestii noastre de la Domeniile Bohotin! Vinuri online de la Domeniile Bohotin.
Vinul in Vechiul Testament
Daca stam sa analizam cu ceva mai multa atentie Vechiul Testament, aflam ca podgoriile erau extrem de importante pentru oameni. Existau paznici desemnati pentru a avea grija de culturi, iar cei care detineau podgoriile erau scutiti de serviciul militar in timpul culegerii recoltei. Vinul fermentat era mult mai greu de facut si de conservat decat sucul de struguri. Procesul de fermentare era posibil doar daca conditiile de desfasurare erau optime. Acesta cerea o temperatura moderata a aerului, pentru ca drojdiile din albumina sa fie eliberate. Drojdiile se combinau cu alte bacterii, iar rezultatul obtinut consuma glucoza din suc, transformandu-l in alcool etilic. Prin intermediul acestui proces se obtinea alterarea chimica a sucului de struguri.
Dupa fierberea sucului de struguri se obtinea un sirop dulce si lipicios, care era denumit „dibs” sau „miere”. In urma acestei etape, siropul nu mai putea fermenta in mod natural. Iacob a trimis catre Iosif, in Egipt, acest preparat, care a fost exportat apoi catre fenicieni. Acestia stocau sucul proaspat in incaperile din lacasele de cult. Se spune ca acesta era vinul pe care Dumnezeu il oferea discipolilor sai: preoti, episcopi si cei care cantau cantece religioase. Vinuri online de la Domeniile Bohotin.
Obtinerea vinului in antichitate
· Sucul de struguri era filtrat prin strecuratori, pentru a fi indepartata proteina, adica albumina din struguri. Astfel erau indepartate drojdiile, iar procesul de fermentare nu mai putea avea loc.
· Sucul proaspat de struguri era turnat in vase de lut, care erau apoi sigilate in piscine cu apa rece. Temperatura era pastrata la un anumit nivel, pentru ca drojdiile sa nu se inmulteasca.
· Sucul proaspat era turnat in ulcioare. Deasupra lor se ardea dioxid de sulf.
· Se fierbeau stafide uscate pentru a se obtine suc.
· Sucul proaspat de struguri era fiert pana la obtinerea dibs-ului. Mai tarziu, acesta era diluat cu apa si consumat ca atare.
Vinul in Noul Testament
In Noul Testament, vinul era importat in Iudeea de pe intreg tinutul Mediteranean. Cei instariti detineau pivnite in casa, unde stocau cantitati mari de vin destinate consumului. Bautura era pastrata in ulcioare inguste, cu varfuri ascutite, numite amfore. Acestea erau ingropate in pamant si sub apa, pentru ca vinul sa fie conservat. In general, vinul era conservat in vase din ceramica, ascunse in cisterne, pesteri sau adaposturi special amenajate. Unele dintre aceste vase aveau o capacitate de pana la 115 litri si erau destinate folosirii in timpul celebrarilor, cum ar fi nuntile. Vinul fermentat mai era oferit in timpul procesiunilor care aveau loc in temple.
Suntem siguri ca ai aflat o serie de informatii noi, inedite, din continuarea povestii noastre de astazi. Vrei sa impartasesti si cu prietenii tai ce tocmai ai invatat? Desfa o sticla de vin de la Domeniile Bohotin si spor la povestit!