fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Antichitatea, obtinerea si pastrarea vinului (partea I)

Oamenii s-au indeletnicit cu obtinerea vinului inca din cele mai vechi timpuri. Fireste, desi acum sute si mii de ani procedeele erau cu totul diferite, rezultatele erau asemanatoare cu cele din ziua de astazi. Daca esti curios sa afli mai multe despe obtinerea si pastrarea vinului in antichitate, te invitam sa parcurgi articolul nostru de astazi, marca Domeniile Bohotin.

Cum a inceput totul?

Vinurile antice isi au originea in Mesopotamia antica, fiind obtinute din struguri salbatici, cu mult inainte de inceperea cultivarii podgoriilor. Se obisnuia ca vinurile antice sa fie aromatizate cu miere de albine sau diferite ierburi aromatice, pentru a da gusturi unice bauturilor, dat fiind faptul ca strugurii salbatici aveau un continut mai redus de zahar decat strugurii cultivati. Si in Egiptul antic se obtinea vin, nu doar din struguri, ci si din alte fructe, precum smochine sau rodii. Fireste, vinul era pregatit si consumat si in alte regiuni ale lumii, precum Franta, Italia sau Grecia.

Cum era obtinut vinul in trecut?

Obtinerea vinului are o istorie lunga si fascinanta. Cea mai veche evidenta a obtinerii vinului dateaza din anul 6.000 inainte de Hristos, ceea ce dovedeste faptul ca stramosii nostri se indeletniceau cu fabricarea vinului dinainte de a reusi domesticarea cailor.

Este vehiculat faptul ca cele mai timpurii forme de vin erau obtinute prin amestecarea strugurilor cu orez, pentru obtinerea unor bauturi alcoolice. Poate parea neobisnuit in prezent, dar strugurii au fost presati si storsi cu ajutorul picioarelor timp de sute de ani, pana in momentul in care locuitorii Romei antice au inventat prese industriale din lemn.

In timp ce tehnicile de baza au ramas aceleasi, industria obtinerii vinului a reusit sa evolueze, multumita evolutiei tehnologiei (bineinteles, picioarele au fost scoase din ecuatie).

Cu mult, mult timp in urma

Africa de Nord, Spania, Franta si Italia au fost primele care au detinut podgorii in perioada Imperiului Grec si cel Fenician. Dupa sfarsitul Imperiului Roman, majoritatea zonelor mari producatoare de vin erau stabilite in Europa de Vest.

In Evul Mediu, Biserica Catolica era una dintre cele mai mari detinatoare de podgorii din intreaga Europa, vinul reprezentand o parte vitala din ceremoniile religioase. Vinul nu era consumat doar de placere, ci era stocat si consumat in mod obisnuit, fiind bogat in nutrienti si reprezentand o bautura mai sigura decat apa, in multe zone locuite. Unii experti sustin faptul ca pana in preajma anului 1.600 vinul era singura bautura preparata. Abia mai tarziu au aparut berea, cafeaua si ceaiul.

Lucrurile au inceput sa se schimbe la jumatatea anilor 1.600, atunci cand oamenii au inceput sa creeze sticle din sticla pentru pastrarea vinului, care erau mai ieftine si mai eficiente. Inainte de aceasta vinul era transportat in recipiente fabricate din lemn, lut sau piele.

Sticlele si dopurile de pluta au permis ca vinul sa reziste un timp indelungat in pivnite. Astfel, oamenii au inteles faptul ca vinul devine mai bun dupa o perioada mai lunga.

Iata ca am ajuns si la sfarsitul primei parti. Nu iti face griji, continuarea va veni cat de curand posibil. Pastreaza un ochi pe blogul nostru si fii la curent!

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.