fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Busuioaca de Bohotin – un rose de poveste

Un soi de struguri cu istorie, Busuioaca de Bohotin incanta cu unicitatea vinului pe care il obtinem din el si ascunde intre boabele roscate nenumarate secrete. In articolul de astazi vom vorbi despre particularitatile soiului Busuioaca de Bohotin  cat si despre vinul obtinut din acest strugure atat de apreciat de-a lungul vremii.

Soiul de struguri

Originar  din zona Moldovei, Busuioaca de Bohotin isi are radacinile in zona Iasului, mai exact in localitatea Bohotin, de unde si denumirea. Desi se cultiva si in alte zone ale tarii, conditiile climatice din zona Moldovei de nord-est ii sunt prielnice, la fel ca solul specific al dealurilor insorite.

Desi unele persoane sustin faptul ca Busuioaca de Bohotin nu ar fi un soi de vita de vie romanesc intr-o lucrare lansata la Editura Hachette, Dictionnaire Encyclopedique des Cepages, care aduna la un loc aproximativ 10 000 soiuri de vita-de-vie existente in lume  este mentionat ca „soi de vin rosu aromat din Romania”.

Particularitati ale soiului

Busuioaca de Bohotin prezinta la maturitate un fruct cu boabe mijlocii ca marime, sferice, si adunate pe ciorchine. Miezul fructului este crocant, incolor, si cu o aroma subtila. Notele principale care pot fi resimtite din pielita boabelor de Busuioaca de Bohotin, sunt cele de trandafir, busuioc, dar si de zmeura. Fructele sunt gata de cules in luna septembrie, vinul obtinut prezentand o culoare roz-rosiatica, unica.

Acest vin este obtinut prin procedeul denumit macerare peliculara, proces care face referire la timpul in care mustuiala sta in contact cu pielita colorata a strugurelui, cu scopul obtinerii unei culori cat mai placute a licorii.

Cum se consuma Busuioaca de Bohotin

Despre acest vin regele Carol al II-lea spunea ca se bea ”…nu in picioare, ca la impartasanie, ci in genunchi, ca la spovedanie”.

O poveste precizeaza faptul că in anul 1936, la o expozitie de vinuri din Bucuresti, presedintele juriului, Acad G. Ionescu-Susesti a prezentat Busuioaca de Bohotin astfel: „Acest vin roz si parfumat este un dar unic, cu o culoare de briliant, ce merita degustat stand in picioare, ca o pretuire in plus”. La acest discurs, regele Carol al II-lea a adaugat: „Nu in picioare, ca la impartasanie, ci in genunchi, ca la spovedanie”.

In functie de particularitati, vinurile sunt perfecte la o anumita temperatura, sau consumate in compania unor preparate specifice. Busuioaca de Bohotin este un vin ideal pentru deserturi si preparate dulci, datorita aromelor fructate care se rasfrang din fiecare sorbitura. Somelierul Sergiu Nedelea sugereaza o modalitate ceva mai nonconformista de a consuma acest tip de vin, undeva la mijlocul mesei, alaturi de preparate fine din peste, cum ar fi somonul sau crevetii la gratar.

Busuioaca de Bohotin este un vin batran, cu suflet tanar, extrem de apreciat in prezent, pentru particularitatile sale de gust.

Zurzur Busuioaca de Bohotin demidulce, produs de catre Domeniile Bohotin, este un vin medaliat cu aur la IWCB, in 2020. Consuma-l cu placere alaturi de deserturile preferate, la o temperatura de 8-10 grade Celsius, si permite-i sa te poarte in povestea sa.

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.