Iubitorii de vinuri stiu ca alegerea unui vin tine mai mult de un stil de viata decat de o decizie de moment. Putem spune chiar ca este vorba despre un tip de arta, care implica obtinerea vinului, imbutelierea, comercializarea si degustarea. De aceea, de-a lungul vremii s-au tot strans curiozitati in mintea oamenilor, care si-au gasit sau nu raspunsul, asa ca astazi vrem sa iti prezentam care sunt cele mai frecvente intreabri despre vin. Ramai alaturi de Domeniile Bohotin si imbogateste-ti cultura generala despre vinuri!
Ce sunt sulfitii si de ce sunt periculosi?
Sulfitii sunt compusi chimici care apar in mod natural in vin si care sunt prezenti in bautura in cantitati diferite, in functie de culoare, soi si vechime. Cel mai mic nivel este in vinurile rosii si cel mai mare nivel se gaseste in vinurile albe, dulci. Sulfitii nu sunt nici pe departe periculosi, dar pot cauza rareori reactii alergice sau iti pot da dureri de cap.
Conteaza cu adevarat paharul de vin?
Depinde pe cine intrebi, dar expertii sunt de parere ca ce conteaza cu adevarat este forma paharului de vin. Paharele mai mici au tendinta de a inalta intensitatea bauturii, pe cand paharele mai largi incurajeaza o complexitate a aromelor mai mare.
Cat timp este bun vinul dupa deschidere?
In mod obisnuit, o sticla de vin este buna pentru consum in decursul a 5 sau 7 zile de la deschidere, daca este depozitata in mod propice, la frigider. Odata cu trecerea timpului vinul oxideaza, ceea ce va duce la schimbarea gustului. Nu putem spune ca vinul se strica, ci doar isi pierde treptat proprietatile.
Cum trebuie depozitat vinul?
Sticlele nedeschise de vin trebuie depozitate intr-un loc uscat, intunecat si racoros, cu un nivel de umiditate cat mai scazut. Asigura-te ca nu sunt depozitate in picioare, ci pe orizontala sau pe un suport adecvat pentru sticle de vin. Odata deschise, sticlele de vin trebuie tinute la frigider pana la o saptamana.
Este vinul bun pentru tine?
Intrebarea de fata se refera la impactul pe care il are consumul de vin asupra sanatatii. Raspunsul nostru este ca, atunci cand este consumat cu moderatie, vinul ofera o sumedenie de beneficii organismului, in special cel rosu, care poate proteja impotriva bolilor de inima sau impotriva inflamatiei tesuturilor. In plus, vinul rosu contine mai multi antioxidanti decat vinul alb.
Conteaza pretul cu adevarat?
Fireste, de cele mai multe ori este adevarat ca vinurile mai scumpe sunt mai calitative, dar nu este o regula general valabila. Vinurile mai scumpe sunt realizate probabil in cantitati mai mici, in conditii ceva mai drastice sau poate ca este vorba despre niste vinuri mai vechi. Daca doresti o sticla de vin pe care sa o consumi la masa, poti lua fara probleme una cu un pret mai redus.
Este periculos sa bei vin mai ieftin?
Fireste ca nu! Dupa cum spuneam si mai sus, vinul mai ieftin nu este neaparat un vin prost. Poate fi vorba despre un vin de masa, creat pentru a fi consumat in primii ani de la productie. Preturile pe care le gasesti in prezent in supermarketuri sunt disponibile pentru toate buzunarele, deci nu iti face griji daca nu esti dispus sa cheltuiesti prea mult pentru o sticla de vin.
Ti-ai pus si tu cateva dintre intrebarile de mai sus de-a lungul timpului? Daca da, acum ai aflat raspunsurile corecte! Nu uita sa ramai alaturi de noi pentru si mai multe informatii si curiozitati despre vin!
Busuioaca de Bohotin sec de la Domeniile Bohotin!