fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Conteaza cu adevarat temperatura de servire a vinului?

Poate ca te-ai mai intrebat de-a lungul vietii tale ca iubitor al bauturilor fine: conteaza cu adevarat temperatura la care este servit vinul? Fireste, totul se rezuma la preferintele fiecarui consumator, dar, exista reguli clare in ceea ce priveste consumul vinului rece sau la temperatura camerei? Daca te macina cautarea raspunsului la aceasta intrebare, ramai alaturi de Domeniile Bohotin si afla daca conteaza cu adevarat temperatura de servire a vinului.

Cum se procedeaza?

Un aspect general valabil, cunoscut chiar si de catre cei care nu sunt tocmai impatimiti ai vinului, este acela ca vinurile rosii se servesc putin mai reci decat temperatura camerei, pe cand vinurile albe se beau putin mai calde decat temperatura frigiderului.

De ce este temperatura de servire importanta?

Temperatura de servire a vinului este adesea trecuta cu vederea. Totusi, acesta este un aspect crucial de luat in considerare, pentru eliberarea corecta a aromelor si a gustului vinului, deci nu exista o anumita temperatura care sa fie potrivita pentru toate tipurile de vin. Un vin servit la o temperatura prea joasa va neutraliza majoritatea aromelor, pe cand un vin servit prea cald va destructura bautura, lasand moleculele de etanol sa preia controlul, ceea ce va determina un gust metalic pronuntat.

Temperatura de servire a vinului

·         Vinuri spumante si vinuri albe cu corp usor – intre 3 si 7°C

·         Vinuri rose si vinuri albe corpolente – intre 7 si 12°C

·         Vinuri usoare si medii rosii – intre 12 si 15°C

·         Vinuri rosii indraznete – intre 15 si 20°C

·         Vinuri pentru desert – depinde de tipul vinului

Tips & tricks pentru servirea vinului

·         Daca nasul tau este deranjat de mirosul puternic de alcool, inseamna ca vinul pe care il servesti este prea cald, deci ar fi cazul sa il pui putin la racit.

·         Vinul tau nu are nicio aroma? Incearca sa il incalzesti. Acest aspect se observa in special la vinurile rosii care au fost pastrate in frigider.

·         Asigura-te ca iti pastrezi vinurile la „temperatura pivnitei”, adica o temperatura nici prea rece, nici prea calda, care permite bauturii sa reziste mai mult timp

·         Vinurile de o calitate mai slaba sunt mai bune atunci cand sunt servite mai reci. O temperatura ceva mai scazuta va neutraliza potentialele nereguli in materie de arome. Cu cat un vin este mai rece, cu atat mai putine arome se vor volatiliza in paharul tau.

·         Vinul spumant este extrem de savuros rece ca gheata, dar este important sa lasi vinurile spumante de calitate sa se incalzeasca putin inainte de a fi consumate, pentru a permite aromelor sa se desfasoare.

Experimenteaza dupa bunul plac

Desi exista reguli clare in ceea ce priveste temperatura de servire a vinului, la finalul zilei tine totul de preferintele tale. Temperatura de servire afecteaza miresmele si aromele vinului. Daca preferi vinul rece ca gheata, serveste-l asa cum doresti, dar incearca si modul corect, pentru a vedea ce ratezi. Intra pe site-ul Domeniile Bohotin si alege-ti din gama noastra vinul preferat, pe care sa il bei dupa bunul plac. 

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.