Ai vazut, cu siguranta, cum somelierii toarna vinul intr-un recipient din sticla inainte sa il deguste. In cazul in care nu stiai, acel recipient se numeste decantor si este folosit, bineinteles, la decantarea vinului. Desi poate parea prea sofisticat si nu foarte util, un decantor poate transforma cu totul gustul vinului pe care il servesti, in special daca este vorba despre vin rosu. Domeniile Bohotin ti-a pregatit in articolul de astazi informatii si sfaturi despre cum sa alegi un decantor pentru vin.
Ce este un decantor?
Un decantor de vin este un vas utilizat pentru decantarea lichidelor. Desi se folosesc cu preponderenta pentru vinul rosu, decantoarele pot fi utilizate si pentru lichioruri, scotch, whisky sau coniac.
Atunci cand este folosit pentru vin, decantorul are doua scopuri principale.
- Aerarea – decantorul permite vinului sa fie expus la aer, ianinte de a fi consumat. Expunerea ajuta aromele sa iasa la suprafata, fapt care determina ca gustul bauturii sa fie unul mai bun
- Separarea sedimentelor – odata cu trecerea timpului, vinul colecteaza diverse sedimente. Atunci cand vinul este supus procesului de decantare, sedimentele se depun pe fundul vasului. Astfel tu te vei bucura de un vin curat, clar, fin, fara note amare.
De ce sa decantezi vinul?
Pe cand unele persoane sustin ca un vin vechi nu poate fi servit fara a fi decantat in prealabil, altele sunt de parere ca si vinurile ieftine au un gust mult mai bun daca sunt expuse aerului inainte de a fi consumate. In concluzie, indiferent de tipul de vin pe care il achizitionezi, exista toate sansele ca particularitatile acestuia sa fie imbunatatite in urma decantarii.
Cum se decanteaza vinul?
Majoritatea decantoarelor sunt create special pentru a putea cuprinde cantitatea unei sticle standard de vin, adica 750 ml. Vinul se toarna in decantor, si se lasa sa se aseze 30-60 de minute, timp in care toate sedimentele se vor lasa pe fundul vasului. Dupa ce a trecut timpul necesar, decantorul se tine de partea superioara, si se toarna vinul, cu grija, evitand sedimentele. Odata decantat, vinul trebuie consumat, si nu pastrat, deoarece isi va pierde aroma.
Tipuri de decantoare
Indiferent de forma, trebuie sa recunoastem ca un decantor este o piesa extraordinara de adaugat intr-o bucatarie. In mare, exista doua tipuri de decantoare, cele cu gatul larg si cele cu gatul ingust.
- Wide neck – decantoarele cu gatul larg, care arata mai mult sau mai putin ca o vaza, sunt recomandate pentru cei al caror scop principal este aerarea vinului. Acestea permit ca oxigenul sa lucreze mai rapid si mai eficient. Sunt mai usor de curatat decat celelalte forme, si mai putin fragile.
- Thin neck – decantoarele cu gatul subtire nu sunt la fel de eficiente precum cele cu gatul larg, deoarece nu favorizeaza circularea aerului. Totodata, sunt extrem de greu de intretinut, necesitand o perie speciala pentru curatare. Cu toate acestea, sunt ideale pentru a separa vinul de sedimente, deoarece poti turna cu grija, evitand depunerile. Sunt o achizitie excelenta pentru colectionarii de vinuri, sau cei pasionati de vinurile vechi.
Decantorul reprezinta un cadou ideal pentru o persoana pasionata de vinuri. Daca alegi sa achizitionezi un decantor, nu doar ca vei consuma un vin mai bun, dar vei reusi sa iti impresionezi prietenii si invitatii, cu cunostintele tale in materie de vinuri. Intra pe site-ul Domeniile Bohotin si adauga in cos unul dintre vinurile noastre, pe care sa il servesti la urmatoarea cina.