Cu siguranta ai urmarit pana acum persoanele care par foarte increzatoare atunci cand degusta un pahar de vin. Modul in care tin paharul de vin, miscarile cu mana si intreg aerul sofisticat si rafinat pe care il denota te fac sa te intrebi care este secretul lor? Ei bine,vrem sa iti spunem ca nu trebuie sa fii somelier pentru a deprinde arta degustarii vinului, ci ai nevoie doar de putin exercitiu si pasii corecti pe care sa ii urmezi. Esti pregatit sa afli cum sa degusti vinul ca un profesionist in domeniu? Atunci ramai alaturi de Domeniile Bohotin si afla tot ce nu stiai.
Observa situatia
Primul sfat pe care dorim sa ti-l oferim este sa nu te arunci direct inspre a gusta vinul din pahar, ci sa observi mai intai toate detaliile din jurul tau. Dupa ce ai turnat vinul (nu un pahar plin, fireste), ia-ti o clipa de ragaz si analizeaza particularitatile bauturii alese. Un mic truc care sa te faca sa pari profesionist este sa priveste paharul cu vin in lumina sau sa asezi o foaie alba de hartie in spatele paharului pentru a aprecia in mod corect intenstatea culorii soiului. Vinurile tinere vor avea o culoare ceva mai putin intensa, pe cand vinurile maturate sunt caracterizate de o culoare puternica, aprinsa.
Simte aroma vinului
Urmatorul pas pe care il poti face este sa mirosi vinul ales. Da, ai citit bine. Cunoscatorii adora sa aduca paharul aproape de nivelul nasului si sa inspire aroma bauturii. Poti misca paharul in sensul acelor de ceasornic, pentru a dezveli cat mai bine notele volatile. Poti simti note florale, precum cele de trandafir sau soc, note fructate, de capsuni sau portocale, dar si note mai puternice, precum cele de cafea sau ciocolata.
Simte vinul
In continuare poti in sfarsit sa degusti vinul, dar fara sa il inghiti. Mai clar, poti sorbi o gura de vin, pe care sa o simti in toata cavitatea bucala, inainte sa o inghiti. Incearca sa observi particularitati precum aciditate, catifelare sau densitate, pe langa gust si arome. Ca un exercitiu, incearca dupa sa descrii tot ceea ce ai simtit. Vei vedea ca astfel vei incepe sa recunosti tot mai bine si mai usor notele si aromele si poate chiar sa recunosti soiul de vin degustat.
Bucura-te de bautura
In sfarsit poti gusta vinul pe indelete. Fireste, regula spune ca la o degustare vinul nu se bea, ci se scuipa la final, dar asta ramane la latitudinea ta. In orice caz, scuipatul vinului nu reprezinta un gest urat sau nepotrivit, ci este o practica pe care o folosesc somelierii atunci cand trebuie sa deguste mai multe tipuri de vinuri. Nu uita sa aduni in minte toate informatiile si experientele noi pe care le-ai trait in cadrul degustarii respective. Impartaseste-le cu alte persoane si vezi daca concluziile voastre se potrivesc.
Nu iti face griji daca nu te pricepi inca la vinuri ca un profesionist. Domeniile Bohotin te ajuta sa iti imbogatesti cunostintele despre vin, cu cele mai bune si calitate soiuri, imbuteliate pentru placerea ta.