fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Diferenta dintre vinul ieftin si cel scump

Sigur te-ai intrebat, cel putin o data, care este diferenta dintre vinul ieftin si vinul cu un pret mai ridicat si de ce sa cheltuiesti mai mult de 20-30 de lei pe o sticla de vin, cand exista optiuni mai accesibile. Care este diferenta reala? Nu sunt si vinurile scumpe si cele ieftine produse prin acelasi procedeu, din struguri fermentati? Noi, la Domeniile Bohotin avem raspunsul la intrebarea: care este diferenta dintre vinul ieftin si cel scump si astazi il vor impartasi cu tine.

Cat de importante sunt podgoriile

Deoarece toate vinurile excelente se nasc pe teritoriul unor podgorii specifice, iti poti da seama de calitatea vinului urmarind locul de provenienta. Insa, de cele mai multe ori, vinurile scumpe provin din podgorii care produc cantitati limitate de struguri, aspect care ridica preturile licorilor fermecate. Printre cele mai bune tari producatoare de vinuri nobile se numara:

  • Italia (faimoasa pentru Prosseco si Chianti);
  • Franta (Bordeaux, Pinot Noir si Sampanie);
  • Spania (Sherry, Tempranillo, Rioja si Cava),;
  • Statele Unite (Merlot si Cabernet Sauvignon);
  • Argentina (Malbec si Torrontes);
  • Chile (Sauvignon Blanc, Chardonnay, si Pinot Noir);
  • Australia (Shiraz and Cabernet Sauvignon);
  • China (Bordeaux, Longyan, Chandon);
  • Germania (Riesling si Pinot Grigio);
  • Africa de Sud (Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Corkbeard Small Batch Pinotage);
  • Portugalia (Port si Madeira);
  • Romania (da, Romania este faimoasa pentru sticlele imbuteliate de Feteasca Regala si Cramposie);
  • Rusia (Abrau-Durso, Fanagoria);
  • Ungaria (Tokaji aszú si Egri Bikavér);
  • Noua Zeelanda (pentru Sauvignon Blanc si Pinot Noir).

De ce sunt atat de importante podgoriile

Sa ne gandim numai la sol, de exemplu. Cu cat este solul mai fertil, cu atat recolta va fi mai calitativa. Majoritatea expertilor sugereaza ca solul argilos este cel mai apreciat cand vine vorba de cultivarea strugurilor. Un amestec sfaramicios de nisip, namol și argila atunci când este amestecat cu alte soluri in cantitati potrivite ofera tipul de sol ideal pentru procrearea vinurilor scumpe.

De asemenea, clima este la fel de importanta. Strugurii au nevoie de soare, dar nu de prea mult soare. Conditiile perfecte sunt reprezentate de o clima care nu este prea tropicala, prea arida sau constituite dintr-o tundra arctica. Cele mai multe dintre climele adecvate se regasesc intre 30 ° – 50 ° latitudine, atât la nord, cât și la sud. Clima este, de asemenea, o funcție a înălțimii.

Tehnica de producere

Vinificatia are un alt efect urias. Daca nu stii ce faci si nu folosesti echipamentul potrivit (tipul potrivit de butoaie, tipul potrivit de macerare, fermentare), vinul nu va fi la fel de bun. Acest lucru nu este niciodata mai clar decat atunci cand faci tururi in jurul unei regiuni viticole, incercand vinurile. Chiar daca vinurile  provin din podgorii similare si uneori din aceleasi, in mainile a diferiti vinificatori au un gust complet diferit. Deciziile vinificatorului pot face sau rupe un vin.

Cele mai bune vinuri au o compozitie echilibrata de acid, tanin, alcool și zahar (sau lipsa acestora) si amintesc fie de fructe, fie de pamantul in care au crescut.

Un vinificator priceput intelege strugurii cu care trebuie sa lucreze si folosește tehnici pentru a evidenția deliciul acestora, nu pentru a transforma vinul in ceva complet diferit obtinut din strugurii pe care au lucrat atât de mult sa-i creasca. Prin urmare cu cat e mai mare costul productie, cu atat mai ridicat va fi si costul vinului, evident.

Gustul

In cele din urma, totul se rezuma cu adevarat la aroma vinului atunci cand vine vorba de diferenta palpabila, aceasta fiind singurul element la care ne putem raporta pentru un termen comparativ just, deoarece nu sunt dese ocaziile in care avem cu noi un expert in domeniu care sa ne comunice tot ce trebuie sa stim despre povestile din spatele sticlei de vin pe care o consumam.

Un vin mai ieftin nu iti va afecta sanatatea, dar iti va intrista papilele gustative si te va priva de bucuria de a sti ce inseamna calitatea. Ideal ar fi sa consumi produse abia dupa ce vei citi cu atentie lista de ingrediente si te vei asigura ca nu contin nimic altceva in afara de substante naturale.

Esti liber sa experimentezi si sa descoperi care este vinul potrivit pentru tine. Viziteaza site-ul Domeniile Bohotin si incanta-ti simturile cu un vin bun, la pret accesibil.

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.