fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Povestea femeii care a creat industria sampaniei

Cu o bogata istorie in spate, sampania si vinul spumant se bucura pana in prezent de un real succes, in special cand vine vorba despre o sarbatoare, o aniversare sau chiar o nunta. Bauturi fine si pretioase, aceste licori isi au originea in vremuri mai vechi decat ai crede. Mai mult, daca nu stiai, o femeie a cules laurii ca fiind cea care a creat industria sampaniei si a vinului spumant. Esti intrigat sa afli cine este aceasta entitate care a reusit sa cladeasca un imperiu al bauturilor extravagante? Domeniile Bohotin te invita astazi intr-o calatorie magica, in vremuri de mult apuse!

Cine a fost Doamna sampaniei?

Madame Clicquot, nascuta Barbe-Nicole Ponsardin, cunoscuta si ca Vaduva Clicquot, este cunoscuta la nivel international ca Marea Doamna a Sampaniei. Aceasta a fost un producatoare de sampanie, originara din Franta. Madame Clicquot a preluat afacerea cu vinuri a sotului sau la varsta de 27 de ani, atunci cand a ramas vaduva. Sub conducerea sa si cu ajutorul indemanarii ei in materie de vinuri, compania a dezvoltat o forma tanara a sampaniei, prin intermediul unei tehnici noi. Brand-ul si compania Veuve Clicquot Ponsardin inca ii poarta numele.

Viata doamnei Clicquot

Barbe-Nicole Ponsardin s-a nascut la data de 16 decembrie 1777 in Reims, Franta. Aceasta a fost fiica unui om influent, Ponce Jean Nicolas Pilippe Ponsardin, politician si fabricant de textile si a mamei, Josephe Marie-Clementine Letertre-Huart. Aceasta s-a casatorit la varsta de 21 de ani, cu sotul sau, Francois, care a decedat sase ani mai tarziu, in anul 1805, din cauza febrei tifoide (desi a fost luata in calcul si posibilitatea sinuciderii).

Ramasa la conducere, Madame Clicquot si-a concentrat atentia asupra producerii sampaniei, utilizand mostenirea lasata de catre sotul ei. Pe baza cunostintelor despre vinuri acumulate, aceasta a reusit sa creeze sampanie intr-un timp mai scurt, folosind o tehnica numita riddling. Datorita acestei inventii a rezultat un vin foarte dulce, cu bule mari si cu sedimente de la ramasitele de drojdie.

Dupa ce se adauga zahar si cea de-a doua etapa a fermentarii era completa, sticlele de sampanie erau pastrate cu susul in jos. Aici intervenea riddling-ul, adica intoarcerea sticlelor pentru ca particulele de drojdie inactiva sa se adune in apropierea dopului. Dupa ce procesul de sedimentare era complet, vinul din apropierea dopului era indepartat, urmat de o completare, pentru ca sticla sa fie plina.

Mostenire

Doamna Clicquot a murit la data de 29 iulie 1866 in orasul Boursault. Aceasta si-a riscat afacerea si mostenirea, pentru a-si incerca norocul in a dezvolta o noua tehnica de producere a sampaniei pe care astazi o cunoastem. Asa cum a precizat intr-o scrisoare lasata nepotilor ei: „Lumea se afla intr-o continua miscare, iar noi trebuie sa inventam tot ce este necesar pentru ziua de maine. Unul trebuie sa paseasca inaintea celorlalti, sa fie determinat si exact, sa lase inteligenta sa ii conduca viata. Actioneaza cu indrazneala!”.

Daca ti-a placut povestea noastra, inchina un pahar de vin spumant de la Domeniile Bohotin in cinstea lui Madame Clicquot. Il gasesti pe site, in cele 4 forme ale sale.

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.