In nuante deosebite, unice, diferite in functie de soiul din care a fost extras, vinul rose se situeaza la mijlocul balantei dintre vinul alb si cel rosu. Un vin varatesc, usor si parfumat, vinul rose este preferat atat de femei, cat si de barbati, in ciuda stereotipurilor inca existente. Savurat ca atare sau alaturi de preparate potrivite, vinul rose te poate vraji cu atuurile sale. Ramai alaturi de noi astazi, si citeste despre secretele vinului rose, doar la Domeniile Bohotin.
Despre vinul rose
Rose-ul este un vin care incorporeaza din culoarea pielitei bobului strugurelui, dar nu suficient cat sa se transforme in vin rosu. Studiile spun ca vinul rose este cel mai vechi tip de vin cunoscut de catre omenire, fiind si cel mai usor de obtinut, prin metoda care implica pielita strugurelui. Nuantele de roz pot varia in functie de soiul din care provine vinul, de la roz portocaliu, roz trandafiriu sau roz pudrat. In franceza poate fi regasit sub denumirea rosé, in italiana rosato sau in spaniola rosado.
Productia vinului rose
Vinul rose poate fi obtinut prin trei metode diferite:
- Skin contact – contactul cu pielita strugurelui. Aceasta este principala metoda de obtinere a vinului rose. Strugurii inchisi la culoare (negri) sunt zdrobiti, iar pielita este lasata in contact cu mustul pentru o scurta perioada, de obicei cate 20 de ore. Sucul este apoi presat, iar pielitele sunt indepartate. Cu cat acestea sunt lasate mai mult in must, cu atat culoarea vinului va fi mai inchisa.
- Saigneé – atunci cand producatorul doreste ca vinul rosu sa aiba o culoare mai intensa si un continut mai mare de tanini, o parte din sucul roz al mustului poate fi indepartata intr-un stadiu incipient. Sucul astfel obtinut poate fi fermentat separat, pentru obtinerea rose-ului.
- Blending – combinarea dintre un tip de vin alb si unul rosu este numita blending. Aceasta nu este o practica comuna si este descurajata, in unele regiuni din Franta fiind chiar interzisa prin lege.
- Vin gris – spre deosebire de metoda macerarii, metoda vin gris presupune indepartarea imediat dupa zdrobire a pielitelor, astfel ca vinul capata o nuanta foarte pala de roz, mai deschisa decat a vinurilor rose in general. Conform legislatiei farnceze, vinul gris de gris trebuie sa fie obtinut doar din soiuri de struguri deschisi la culoare, precum Cinsault, Gamay sau Grenache gris.
Vinurile rose pot fi linistite, semi-spumante sau spumante, nivelul de zahar variind de la sec la dulce. Rose-ul poate fi obtinut dintr-o varietate de soiuri de struguri, regasiti pe intreg globul.
Alegerea vinului rose
Mai multe studii au demonstrat faptul ca nuanta vinului influenteaza perceptia consumatorului asupra produsului in sine. In acelasi timp, studiile au demonstrat cum consumatorii au fost atrasi vizual de rose-urile mai inchise la culoare, dar, la degustare au fost mai captati de vinurile mai deschise la culoare. Acestia sunt factori dupa care producatorii de vin se ghideaza inainte de a scoate un produs nou pe piata.
Vinul rose se afla la loc de cinste pe rafturile de la Domeniile Bohotin. Acum ca ai aflat secretele vinului rose, intra si tu pe site-ul Domeniile Bohotin, alege-ti rose-ul preferat si savureaza-l dupa bunul plac!