fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Terroir si influenta asupra vinului

Poate cel mai controversat si neinteles termen in lumea vinului este ,,terroir’’. Discutiile si conversatiile asupra interpretarii acestui termen pot dura ore sau chiar zile. Pana si calugarii benedictini si cistercieni din Burgundia au incercat sa defineasca si sa aduca o nota de claritate acestui termen. Astfel, vorbim de un concept care devine imposibil de tradus si care implica un set de factori care determina identitatea vinului.

Tipul de sol. Compozitia mineralogica a solului, adancimea apelor subterane, capacitatea solului de a absorbi apa.

Relieful. Forma terenului – plat, montan, dealuros, altitudinea fata de nivelul marii, orientarea pantei.

Clima. Variatii sezoniere, temperaturile nocturne si de zi, numarul zilelor insorite si ploioase, precipitatii. Microclima – conditiile climatice ale zonei. Mezoclima – clima podgoriei si din jurul vitei-de-vie. 

Ecosistem. Plante, animale, microorganisme care vietuiesc in zona.

Drept urmare, terroir desemneaza un set complex de factori interconectati, dar in acelasi timp cu un grad ridicat de incertitudine, precum clima sau mediul biologic. Tocmai din aceasta incertitudine involuntara si datorita factorului uman, gustul vinului poate suporta modificari de la un an la altul. In acelasi timp, vinul capata o identitatea repetata si deslusita datorita celorlalti factori invariabili: tipul de sol, forma terenului si altitudinea. Terroir identifica, astfel, secretele strugurilor, notele vinului, gustul si aromele acestuia, rezultate din individualitatea podgoriei. Exista nenumarate exemple cand vinurile din soiuri diferite, dar cultivate in aceeasi zona prezinta un gust asemanator. ,,Terroir!’’-exclamam in acest caz.

Stilul modern de productie a vinului are drept obiectiv primordial evidentierea acelor proprietati unice pe care terroir le confera vinului. Deoarece este imposibil de gasit doua podgorii identice, orice vinificator isi poate crea vinul sau unic. O conditie esentiala pentru vinurile terroir este productia de vin in aceeasi zona in care se cultiva strugurii. Altfel, strugurii isi pierd identitatea unica si posibilitatea de a se cataloga ulterior drept vin terroir. Doar respectarea tuturor regulilor, intelegerea procesului, cunostintele aprofundate, pasiunea si atentia la detalii dau nastere vinului terroir de inalta calitate. 

Ascuns in inima Moldovei, satul Bohotin s-a nascut cu veacuri in urma pe un sol de tip cernoziom si argilos brun-roscat, imblanzit de o clima de tip temperat-continentala. Astfel, concentrand acesti factori, Bohotin reprezinta locul unic si perfect in care se cultiva soiul Busuioaca de Bohotin, se transforma si imbuteliaza in vinul care-i poarta numele. Vinul autentic romanesc, Busuioaca de Bohotin, poate fi pe deplin considerat un vin terroir, datorita unicitatii si gustului nemaiintalnit al acestuia. Si, de asemenea, pentru ca este cultivat si imbuteliat intr-o zona unica si restransa, fiecare sticla capata o valoare speciala – sa ne amintim de filmul ,,A Good Year’’, unde pe tot traiectul actiunii, intriga gravita in jurul unui vin deosebit, dintr-o zona mica cu terroir exceptional. 

Vinurile de la Bohotin te imbie sa le degusti mai intai cu ochii si te conving apoi cu fiecare picatura. Incearca gustul elegant si necunoscut pana acum al vinurilor de la Bohotin si bucura-te de experienta identitatii unice al terroir-ului din inima Moldovei.

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.