Ai auzit, cu siguranta, expresia „cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun” facand referire la gustul vinului. Cu toate ca este adevarat in unele circumstante si in cazul multor soiuri, aceasta nu este o regula valabila. Pentru majoritatea sticlelor de vin comercializate termenul de valabilitate al unui produs sigilat nu este niciodata mai mare de cativa ani. Pana si vinurile obtinute din cei mai de soi struguri ai podgoriilor frantuzesti sunt recomandate a se consuma in termen de 10-20 de ani, si asta doar daca au fost pastrate intr-o pivnita sau conditii corespunzatoare.
Domeniile Bohotin ti-a pregatit o lista cu cele mai vechi sticle de vin din lume. Continua sa citesti articolul de astazi pentru a afla mai multe!
Chateau Lafite Rothschild din 1787
Licitata in anul 1985 la Londra, sticla de vin frantuzesc Chateau Lafite Rothschild este cel mai scump nume vandut vreodata. Cu toate ca nu avea o eticheta, tranzactia a fost stabilita pentru nu mai putin de 156.450 dolari americani. Motivul? Se zvonea ca i-ar fi apartinut celui de-al treilea presedinte american, Thomas Jefferson, deoarece este gravata cu initialele „Th. J.” care sugereaza apartenenta.
Chateau Margaux din 1787
Aceasta sticla speciala de Chateau Margaux 1787 este cunoscuta pentru a fi cea mai scumpa sticla de vin care nu a fost niciodata vanduta. In 1989, comerciantul de vinuri William Sokolin a evaluat vinul la suma de 500.000 de dolari, deoarece era speculat ca ar fi apartinut candva lui Thomas Jefferson, dar nu au existat cumparatori interesati la acel pret.
Povestea insa nu se opreste aici, in timpul unei petreceri care ii cinstea pe proprietarii vinului pe care Sokolin incerca sa il vanda, sticla Chateau Margaux 1787 a cazut la pamant si a fost sparta.
Massandra Sherry de la Frontera din 1775
Originara din Republica Crimeea, bautura Massandra Sherry de la Frontera a fost vandut in 2001, la o licitatie, pentru nu mai putin de 43.500 dolari, devenind cea mai scumpa sticla de sherry din lume.
Vinul a fost produs de Crama Massandra, situata in Republica Crimeea, care gazduieste o colectie extinsa de vinuri valoroase rusesti si europene. In 1922, dupa Revolutia Rusa, crama a fost nationalizata, iar pivnitele sale au devenit o institutie protejata. In 2015, presedintele rus, Vladamir Putin, si fostul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, ar fi baut dintr-o sticla de Jeres de la Frontera in valoare de 90.000 de dolari.
Rüdesheimer Apostelwein din 1727
Aparand pe lume in Bremen, Germania, vinul Apostelwein provine din 12 butoaie de vinuri din anii 1683, 1717 si 1727, care au fost reduse ca numar din cauza evaporarii, ramanand un singur butoi care a fost imbuteliat abia in 1960. Cea mai scumpa sticla din Apostelwein 1727, evaluata la 200.000 de dolari, apartine hotelului Graycliff din Nassau si este unul dintre cele mai rare vinuri din lume. Se presupune ca poate fi consumat din cauza continutului ridicat de zahar.
Tokaji din Pivnitele Roiale Saxone
Acest tip de vin a fost obtinut din strugurii recoltelor anilor 1650-1690 (nu se cunoaste data exacta), iar suma pentru care a fost vandut nu a fost divulgata. Licitatia a avut loc in 1927 la Dresda.
Butoias de vin Strasbourg din 1472
Pivnita de sub spitalul orasului Strasbourg (Cave Historique des Hospices de Strasbourg) din Franta gazduieste cel mai vechi vin din butoi din lume. Butoiul este marcat cu o data de 1472 si vinul din interior este inca potabil. Vinul de Strasbourg a fost transferat intr-un alt butoi in 2014, din pricina deteriorarii celui vechi.
Sticla de vin Speyer, circa 325-350
Considerata cea mai veche din lume, sticla a fost dezgropata in 1867. Aceasta face parte dintr-un numar de 16 sticle gasite intr-un sarcofag din mormantul unui nobil roman si al sotiei sale, si a fost singura descoperita inca intacta. De la descoperirea sa, expertii au dezbatut daca vinul ar trebui sau nu deschis si analizat. Deocamdata, sticla ramane nedeschisa ca parte a colectiei Muzeului Istoric Pfalz din orasul german Speyer.
Este adevarat ca foarte putine dintre vinurile enumerate mai sus pot fi consumate in prezent, insa poti intra pe site-ul nostru pentru a consulta oferta unor adevarate opere de arta, marca Domeniile Bohotin!