Feteasca Neagra este fara doar si poate unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri din tara noastra. Cultivat in regiunea Moldovei, acesta este rezistent la ger si inghet, iar vinurile obtinute sunt dominate de calitate, arome alese si rafinament.
Istoric Feteasca Neagra
Supranumiti „Coada randunicii” strugurii Feteasca Neagra au o istorie indelungata in tara noastra. Legenda spune ca aceasta varietate de fructe tomnatice a fost cultivata chiar si de daci, iar regele Burebista a ordonat la un moment dat ca vitele de vie sa fie arse in totalitate. In pofida acestei intamplari se pare ca Feteasca Neagra a rezistat timpului, focului si factorilor meteorologici neprielnici iar in prezent ne bucuram de roadele acestui soi.
Totusi, primele mentiuni documentare despre acest soi dateaza de la sfarsitul secolului 18. Un ofiter de cavalerie din armata rusa mentioneaza Feteasca Neagra in notitele sale despre calatorie. Totul se petrecea in timpul razboiului austriaco-turc.
Etimologia numelui
Numele soiului Feteasca Neagra isi are originea in denumirea satului Fetesti. Acesta se afla in comuna Scobinti, judetul Iasi, cu podgorii intinse mentionate din sec. al XII-lea. Astfel, la data de 9 iulie 1631, voievodul Moise Movila vinde si totodata intareste stapanirea lui Eustatie al 3-lea logofat asupra satului Fetesti tinutul Hirlau, sub Dealul lui Voda intre Cotnari si Hirlau. Pe langa sat ii mai vinde 7 falci de vie in Dealul lui Voda.
Descriere vin Feteasca Neagra
Din soiul Feteasca Neagra se pot obtine vinuri rose si rosii, dar ponderea cea mai mare este a vinurilor rosii. Acestea sunt seci,demiseci,demidulci sau dulci iar Feteasca Neagra te poarta cu gandul spre fructe de padure, prune si condiment.
Recomandari de servire
O sticla de Feteasca Neagra poate fi servita in diverse ipostaze de la pauza binemeritata dupa o zi lunga la birou pana la evenimente sarbatorite cu fast. Acest vin se pliaza perfect in orice circumstanta sau moment al zilei. Totusi, trebuie mentionat faptul ca temperatura perfecta pentru consum a vinului Feteasca Neagra este de 16-18 grade Celsius. Din punct de vedere culinar, acest vin se asociaza perfect cu preparatele din carne rosie atunci cand se afla la maturitate. Iar daca alegi o Feteasca tanara, preparatele potrivite sunt file de vita la tigaie cu unt si ierburi, prepelinta la cuptor in vin rosu, Coq au vin sau Ratatouille. Pentru persoanele ce nu includ carnea in alimentatie, Feteasca Neagra se potriveste perfect cu paste, piure de cartofi, mamaliga si alte delicatese bazate pe condimente verzi, otet balsamic, usturoi, piper rosu, sare de mare sau desigur condimente dulci (scortisoara, vanilie). In cazul deserturilor, acest vin se asociaza merelor coapte, mousse-ului de ciocolata neagra sau lava cake.
Stiai ca …
- Soiul Feteasca Neagra mai poarta denumirea „Poama Fetei Neagre”, „Coada randunicii” sau „Pasareasca Neagra”;
- Feteasca Neagra se afla printre cele mai premiate vinuri rosii din tara la concursuri nationale si internationale;
- Strugurii Feteasca Neagra ajung la maturitate in jurul datei de 10 septembrie;
- Calitatea vinului Feteasca Neagra creste odata cu trecerea timpului.
Feteasca Neagra este un soi cu o istorie tumultoasa ce ofera un vin pur autohton.
Premiat in diverse concursuri si apreciat de consumatorii romani si straini POEM – Feteasca Negra nu trebuie ratat. Incearca-l acum!