fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Vin spatial sau vinul viitorului?

Stiai ca vinul poate fi imbatranit in spatiu? „O sticla de vin frantuzesc care a calatorit in afara Terrei ar putea fi vanduta pentru un milion de dolari”, asa suna toate titlurile care au vehiculat pe internet in ultimele zile. De ce a atras intr-atat atentia publicului si a persoanelor instarite o astfel de sticla de vin? Cunoscatorii sunt de parere ca gustul si calitatea acestuia au crescut considerabil in timpul petrecut in spatiu. Pentru a afla argumentele din spatele acestor fapte recente trebuie neaparat sa citesti articolul pe care Domeniile Bohotin l-a pregatit pentru tine.

Space Cargo Unlimited a trimis 12 sticle de vin la Statia Spatiala Internationala (ISS) in noiembrie 2019. Dupa mai mult de 400 de zile in spatiu, calatorind in jur de 300 de milioane de km (186 milioane de mile) in greutate zero, vinul a revenit pe Pamant in ianuarie 2021. 

Ce gust are vinul din spatiu?

Pentru suma modica de un milion de dolari poti afla chiar tu in ce consta aroma gravitatiei zero. Dar ce fel de vin este faimosul vin spatial? Obtinut din strugurii Bordeaux din Franta, in toamna anului 2000, vinul Pétrus a devenit peste noapte cel mai scump vin din lume, depasind cu mult pretul oricarei alte sticle de vin vandute vreodata.

In martie, un grup de experti ai vinului si enologi, reuniti de Institutul de Stiinte ale Viei si Vinului din Bordeaux, au efectuat un test de gust al sticlelor de Pétrus 2000. Acestia au comparat vinurile invechite in spatiu cu sticlele din acelasi an care au fost imbatranite pe Pamant, gasind diferente distincte in gustul, culoarea si aroma vinurilor.

Expertii au sustinut, in urma degustarii, ca aroma vinului s-a schimbat considerabil, avand un gust care sugera ca ar fi fost imbatranit cu doi sau trei ani mai mult decat vinul care a ramas pe Pamant. Dar diferenta nu se opreste aici. Daca vinul Pétrus produs in anii 2000 se ridica de obicei la pretul de 7.000 de dolari si era faimos pentru notele de mure, cirese, lemn dulce, trufe si fum, vinul spatial transmite papilelor gustative arome ale petalelor de trandafir si miroase precum pielea proaspat tratata sau focul de tabara. Pana si nuanta vinului se schimbase in spatiu, aceasta capatand un luciu „portocaliu ars”.

De ce are loc schimbarea?

Biologul spatial Michael Labert a declarat ca diferenta de gust are loc, cel putin partial, din cauza unei anumite reactii care apare in timpul procesului de imbatranire prin care trece vinul pe Terra, numita convectie, care nu are loc si in cazul lipsei de gravitatie.

Cercetatorii care au efectuat experimentul au trimis vinul Bordeaux pentru a studia modul in care spatiul, cu nivelurile sale de gravitatie si radiatii exponential diferite fata de cele de pe Pamant, ar afecta imbatranirea vinurilor. Acest experiment are loc pentru a stabili impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii.

Pentru cercetare a fost trimisa, de asemenea, vita-de-vie in spatiu, in speranta ca experimentul va ajuta la stabilirea procesului de maturare a vinului si a modului in care vinul si vita-de-vie se adapteaza la noile conditii. Dupa cele 14 luni petrecute in spatiu, grupul a constatat ca vita de vie a crescut, de fapt, mai repede decat pe Pamant, in ciuda accesului redus la lumina si apa.

Dintre cele 12 sticle doar una a fost scoasa spre vanzare. Trei au fost deschise pentru a fi degustate, iar cele opt care au ramas vor fi pastrate pentru cercetari si experimente ulterioare. Chiar si fara a fi plecat in spatiu, sticlele vintage de Pétrus sunt cele mai scumpe din lume.

Pentru a afla mult mai multe informatii interesante despre vin si vita-de-vie, intra pe site-ul Domeniile Bohotin apasand click aici!

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.