fbpx

Cum sa creezi un platou aperitiv perfect pentru servirea vinului

Un platou aperitiv sau un charcuterie board, reprezinta un dish ideal pentru servirea unei sticle de vin (sau mai multe), intr-o seara de weekend, in compania celor mai buni prieteni. Mai mult ca sigur ai vazut poze pe internet cu platouri cu gustari, aranjate cu atat de multa migala, ca le putem ridica la rang de arta. Desi aranjarea mancarii poate fi considerata o arta, noi vrem sa te incurajam si sa iti spunem ca si tu poti crea un astfel de platou, cu care sa iti impresionezi si sa iti delectezi mesenii. Domeniile Bohotin te invita astazi la o scurta lectie despre cum sa creezi un platou perfect pentru servirea vinului.

Alegerea platoului

Pentru ca trebuie sa pornim cu baza, incepem prin a discuta despre alegerea platoului destinat servirii mancarii. Cel mai indicat ar fi sa optezi pentru un tocator mare, din lemn sau o placa rotunda din bambus. Daca nu detii asa ceva, poti alege fara probleme un platou din portelan sau ceramica si nu vei da gres.

Carnea

Unul dintre alimentele care se potrivesc cel mai bine cu vinul este, bineinteles, carnea. Pentru ca vorbim despre un platou aperitiv si nu despre un fel principal, iti sugeram sa optezi pentru mezeluri procesate, taiate in felii subtiri, in cantitati care variaza in functie de numarul de invitati. Pe lista noastra de preferate se situeaza prosciutto, speck, chorizo picante, coppa, mortadella, jambon, bresaola sau salamul afumat. Fireste, tu le poti testa si alege pe cele preferate.

Branzeturile

Nu putem vorbi despre un platou pentru vin fara sa adaugam capitolul branzeturi. La acest capitol am putea vorbi zile intregi fara sa ne plictisim, tinand cont de faptul ca poti opta pentru:

  • branzeturi proaspete (crema de branza, chevre, feta, cottage, mozzarella, mascarpone, stracchino sau ricotta) – vinuri spumante, vinuri rose sau vinuri rosii fructate
  • branzeturi semi moi (Fontina, Monterey Jack, Asiago, Havarti) – vinuri seci albe sau rosii
  • branzeturi tari (Cheddar, Manchego, Parmigiano-Reggiano, Pecorino Romano sau Grana Padano) – vinuri spumante, vinuri albe usoare sau vinuri rosii invechite.

Fructele

Fructele adauga un plus de culoare si de prospetime pe un platou aperitiv, acompaniind aromele vinurilor alese. Aici includem:

  • fructe proaspete – struguri, smochine, zmeura, afine sau cirese
  • fructe uscate – caise, cirese, merisoare, smochine
  • nuci – migdale, nuci, fistic, nuci pecan, alune de padure sau caju

Maslinele si muraturile

Maslinele si anumite legume murate aduc acea imbucatura sarata si acida care completeaza de minune anumite vinuri. Evita, totusi sa folosesti ingrediente precum muraturi cu marar, sparanghel murat sau ciuperci murate, deoarece aromele lor s-ar putea sa fie prea puternice. Poti opta pentru castraveti cornichon sau anghinare murate.

Painea si biscuiti

Fireste, nicio masa fara paine. Alege paine si biscuiti in functie de branzeturile si mezelurile pe care le servesti. Daca platoul tau include branzeturi moi, adauga bagheta proaspat feliata si biscuiti uscati si sarati.

Acum ca stii care sunt ingredientele cu care poti crea un platou perfect, ramane doar sa iti pui imaginatia la lucru si sa le aranjezi dupa bunul plac. Nu uita de sticlele de vin potrivite, pe care le gasesti la noi pe site

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.