fbpx

Top alimente care nu ar trebui servite alaturi de vin

Vinurile sunt bauturi selecte, care, in functie de particularitati, se potrivesc de minune doar cu anumite preparate. Cu toate acestea, exista cateva alimente care nu ar trebuie sub nicio forma servite alaturi de un pahar de vin. Cum stii care sunt acestea si cum sa le eviti? Noi, cei de la Domeniile Bohotin, ti-am pregatit astazi raspunsuri la intrebari, in articolul intitulat Top alimente care nu ar trebui servite alaturi de vin.

Ciocolata

Ciocolata este un desert extrem de indragit, pe toata suprafata globului. Din pacate, astrele spun ca perechea ciocolata-vin nu prea are sorti de izbanda. Daca nu stiai, gustul ciocolatei iti poate induce mai multe tipuri de senzatii. Atunci cand mananci o bucata de ciocolata, palatul, adica plafonul cavitatii orale, recepteaza senzatia de gras, de dulce, tonuri de pamant si tanin. Daca alegi sa bei vin rosu sec dupa aceasta degustare, acesta va elimina gustul de dulce din palatul tau, inlocuindu-l cu un gust acru si note de taninuri. Mai mult, aroma initiala a vinului, fructata, se va pierde in fata celei puternice, de ciocolata. Bineinteles, exista si cateva cazuri, rare, in care poti alatura ciocolata alba, care nu contine taninuri, cu un pahar de vin. In general, iti recomandam sa eviti aceasta combinatie, pentru a nu avea parte de o experienta gustativa neplacuta.

Branza albastra (branza cu mucegai)

Desi majoritatea branzeturilor se potrivesc de minune cu un pahar de vin, branza cu mucegai albastru este ceva mai pretentioasa. Acest aspect se datoreaza prezentei in cantitati mari a unui compus chimic aromatic, care poate fi regasit si in muschiul de turba. Pe scurt, aroma pregnanta a branzei cu mucegai, o va inabusi pe cea a vinurilor seci. Iti recomandam sa servesti alte tipuri de branzeturi alaturi de vin, precum cheddar, brie sau branza de capra. Daca totusi nu te poti abtine din a asocia branza albastra cu vinul, mergi pe un vin cu o aciditate crescuta, un vin potrivit pentru un desert, a carui dulceata sa domoleasca notele puternice ale branzei.

Sushi

Sushi-ul care are in compozitie peste crud, alge marine si susan este destul de greu de potrivit cu un anumit tip de vin. Un studiu realizat in Japonia arata ca pestele si vinul rosu nu se potrivesc sub nicio forma. Conform studiului, cantitatea mica de fier din vinul rosu, impreuna cu carnea de peste, produce aparitia unui gust metalic, neplacut, in palatul cavitatii orale. Poti incerca un vin alb, sec, impreuna cu sushi, pentru o combinatie reusita.

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este o planta crucifera, care, atunci cand este gatita dezvolta arome de nuci, si tonuri de pamant, cu tenta de sulf. Aceste tonuri puternice, de sulf si pamant sunt cele care cauzeaza probleme, la imperecherea cu vinul. Cauza principala pentru aceasta situatie o reprezinta compusii organosulfurici din leguma, care dau vinului un gust neplacut, oxidat. Acesti compusi mai pot fi gasiti in legume apropiate de varza de Bruxelles, precum usturoiul, broccoli-ul, conopida sau sparanghelul.

Aproape toate alimentele pot fi asociate cu un tip de vin, cat timp stii cum sa il alegi pe cel potrivit. Urmareste blogul Domeniile Bohotin, si haide sa invatam impreuna informatii corecte despre vinuri!

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.