fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

Zeități ale vinului si legendele lor

Vinul este si a fost intotdeauna inconjurat de o sumedenie de istorisiri, patanii si intamplari. De-a lungul vremii, popoarele au atribuit unei zeitati rolul de pastrator al tainelor acestei licori atat de mult iubite. Pe langa Dionis, cel al carui nume il cunoastem prea bine, afla ca au mai existat si alte entitati, apartinand unor culturi si perioade diferite, care au fost asociate cu vinul. Vrei sa afli mai multe? Domeniile Bohotin te invita astazi sa citesti despre zeitati ale vinului si legendele lor!

Green Man

Cunoscut si ca Omul Verde, Green Man nu era tocmai o zeitate, dar se incadreaza la personaje supranaturale. Acesta este o figura terifianta din Europa si provine din perioada anterioara lui Hristos, avand origini celtice, fiind des confundat cu zeul celtic Cernunnos. Este cel mai des reprezentat sub forma unui cap, inconjurat de vita de vie, avand fructe de padure sau struguri atarnati de barba. Este un simbol al renasterii, reinnoirii si al venirii primaverii.

Yi-ti

Desemnat ca fiind creatorul vinului din orez, Yi-ti este destul de putin cunoscut in lume. O singura poveste spune ca Yi-ti a creat licoarea pentru un mare imparat chinez. In anul 1995 au fost gasite urme ale producerii vinului din struguri, precum si a celui din orez, inca de acum 4.600 de ani.

Teshub

Fiul regelui zeilor, Kumarbi, Teshub l-a detronat pe tatal sau si a devenit el insusi regele zeilor. El era zeul furtunilor, al cerului, dar nu in ultimul rand al vinului. Este adesea infatisat tinand in fiecare mana cate un fulger si un manunchi cu ciorchine de struguri. Zeu al civilizatiei Hurriene, se crede ca Teshub s-a metamorfozat in Tarhun, sub influenta hititilor, pastrandu-si puterile celeste si controlul asupra Raiului.

Bacchus sau Dionisus

Cu siguranta ai mai auzit pana acum de el! Bacchus a fost zeul roman al agriculturii, al fertilitatii si al vinului, echivalentul zeului grec Dionisos. Acesta a fost copilul lui Jupiter si al lui Semele, un om pe care Juno l-a pacalit sa il convinga pe Jupiter sa isi arate adevarata fata. Cum ea era o fiinta muritoare, a fost arsa de privirea lui Jupiter, in forma sa divina. Astfel, Jupiter i-a dat nastere lui Bacchus, noua luni mai tarziu. Inca de mic, Dionisus a fost scolit de catre Thanatos, care era un mare iubitor al vinului. Inainte de a-si ocupa locul de pe muntele Olimp, Dionisus a calatorit multi ani prin lume, invatand oamenii tehnica cresterii vitei de vie. 

Dionis era forma greceasca a lui Bacchus, fiind considerat zeul vegetatiei, al extazului si, bineinteles, al vinului. In arta, Dionis este reprezentat in moduri diverse. Artistii renascentisti l-au infatisat precum un personaj durduliu, ametit de aburii alcoolului, pe cand Michelangelo Buonarroti l-a sculptat ca pe un adolescent molatic. In aceeasi maniera l-a pictat si Caravaggio, precum o intruchipare a senzualitatii si a vanitatii.

Acum ca ai lecturat articolul impreuna cu noi, iti dai seama de ce vinul a primit denumirea de „licoarea lui Bacchus”. Fie ca esti sau nu adept al zeilor antici, important este sa savurezi vinul bun pe indelete. Toarna-ti un pahar de Busuioacă de Bohotin de la Domeniile Bohotin și spune mai departe povestea noastra!

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.