fbpx

A fi sau a nu fi … somelier?

Vinul este o arta, iar pasiunea pentru aceasta bautura speciala este intalnita in randul multor oameni, indiferent de varsta, studii sau cariera. Sa fim seriosi, cui nu ii place sa deguste soiuri alese si sa interpreteze arome, culori si note inedite? Ei bine, pasiunea pentru vin poate depasi barierele unui hobby pentru a se transforma intr-un loc de munca. Acesta poarta o denumire cunoscuta aproape de oricine: somelier. Fie ca ai auzit in filme si carti, fie ai cunoscut in realitate o persoana care si-a ales aceasta ocupatie, stim cu totii ce presupune aceasta functie. Daca vrei sa afli mai multe detalii despre somelieri, citeste in continuare!

Ce este un somelier?

Initial, cuvantul „sommelier” a fost preluat ca atare din limba franceza in toate tarile lumii, doar ca in limba romana nu a fost acceptata aceasta varianta. Drept consecinta, in DEX a fost introdusa varianta „somelier” cu un singur „m”. Totusi, ce presupune aceasta meserie?  Somelierul este acea persoana care te indruma sa alegi vinul potrivit in cadrul diverselor contexte. Acesta se afla de cele mai multe ori in restaurante de prestigiu, dar il poti intalni si in cadrul evenimentelor speciale, precum work-shop-uri, expoziții, târguri oeno-gastronomice sau prezentări de produse. Il vei recunoaste destul de usor in multime deoarece un somelier este intotdeauna imbracat la 4 ace si poarta manusi albe. In plus, aceasta are la gat un accesoriu distinct, o ceasca de argint, care ii va dezvalui instant profesia. Acest „personaj” este intotdeauna un profesionist in arta vinului si este pregatit sa iti raspunda la orice intrebare, de la alegerea potrivita pentru un anumit tip de mancare, pana la informatii tehnice sau culturale despre un anumit soi.

Cum devii somelier?

Precum in alte profesii, daca vrei sa devii somelier, trebuie sa inveti. Asadar, un prim pas ar fi studiul individual sau o facultate in domeniu. In cazul primei variante, iti recomandam sa incepi cu elemente simple, precum cele mai importante regiuni producatoare de vin, tehnologiile de fabricare a vinului, cateva soiuri importante de struguri si caracteristicile principale ale lichidului bachic. Daca te pasioneaza acest domeniu si vrei sa inveti mai mult, poti continua cu un loc de munca in aceasta industrie pentru a avea contact direct cu un somelier. Un ultim pas ar fi sa alegi un curs specific de somelieri. La sfarsitul acestuia vei primi un certificat recunoscut international care te va ajuta sa devii somelier. 

Cu ce se ocupa un somelier?

Somelierul este un „personaj cheie” in diferite contexte. Acesta este apreciat, indragit, denigrat si discutat. Sa fii somelier nu este usor, dar cand pasiunea pentru vin se impleteste cu indrumarea consumatorilor spre alegerile potrivite, atunci cu siguranta ai ales locul de munca perfect pentru tine. Chiar daca la prima vedere credeam ca un somelier are o singura responsabilitate, in realitatea acestea sunt:

·         consultanta cu privire la alegerea vinului;

·         servirea vinului in conditii optime la tempertatura potrivita pentru fiecare soi;

·         respectarea regulilor de servire;

·         cunoasterea detaliata a vinurilor, de la caracteristici de fabricatie, pana la originea soiului;

·         alegerea vinului in functie de mancarea selectata de client;

·         aplicarea tehnicilor de fabricare si pastrare a vinului;

·         sa fie sociabil si sa comunice cu orice tip de client;

·         alte sarcini stabilite în interiorul restaurantului.

Cand pasiunea pentru vin vrea sa devina o adevarata meserie, cu siguranta una dintre alegeri este sa fii somelier. Aceasta optiune iti ofera nenumarate oportunitati: inveti, evoluezi si iti evaluezi cunostintele in fiecare clipa. Sa fii somelier nu este usor, dar suntem siguri ca este frumos si provocator! Asadar, a fi sau a nu fi … somelier?

Cieste si:

De ce trebuie sa invartim paharul cu vin?

Busuioaca de Bohotin – un rose de poveste

Tot ce nu stiai despre Feteasca Neagra

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.                          

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bucium18/public_html/domeniilebohotin.ro/wp-includes/functions.php on line 5107