fbpx

Domeniile Bohotin – Vinuri online de la Domeniile Bohotin

De ce trebuie sa invartim paharul cu vin?

Odata ce bautul corect al vinului incepe sa te pasioneze, realizezi ca este ceva mai complicat decat te-ai fi asteptat. In ciuda acestui fapt, cunostintele in plus iti vor demonstra faptul ca, savurat in modul potrivit, vinul va parea mai bun ca niciodata. Una dintre aceste tehnici din marea carte a cunoscatorilor de vinuri este invartitul paharului. Cu siguranta ai vazut persoane invarting paharul cu vin, dar te-ai gandit in ce mod ajuta aceasta actiune gustul vinului, sau ai crezut ca este o actiune realizata din inertie? Daca te-am facut curios, te invitam sa citesti mai departe articolul nostru despre motivele pentru care este necesar sa invartim un pahar cu vin.

De ce invartim paharul cu vin?

Savuratul vinului urmeaza trei pasi principali, bazati pe simturi: vaz, miros si gust. Invartitul vinului se situeaza undeva intre primii doi pasi, influentand in prima instanta atat perceptia vizuala a consumatorului, asupra bauturii, cat si pe cea olfactiva.

Nu, nu este doar o tehnica care sa te faca sa pari a fi un cunoscator in materie de vinuri, aceasta actionand asupra licorii din paharul tau.

        In primul rand, invartirea vinului determina evaporarea unor compusi volatili, precum sulfiti, care pot mirosi adeseori a chibrituri sau chiar a oua stricate. Agitand paharul elimini partea negativa a mirosului, si te bucuri de aspectele pozitive ale vinului.

        In al doilea rand, oricat de neobisnuit ar suna, vinul trebuie lasat sa respire. Invartirea paharului permite oxigenului sa se ataseze de unul singur de compusii care formeaza taninii, rotunjindu-i, si oferindu-le o natura mai fina. Acesta este si motivul pentru care un vin tanar ar trebui decantat, sau turnat printr-un aerator, oxigenul ajutandu-l sa se deschida.

       In al treilea rand, atunci cand invarti paharul cu vin activezi esterii, si aromele, care te vor ajuta sa savurezi pe indelete bautura. In combinatie cu paharul potrivit, aroma se va simti la potentialul ei maxim.

Cum sa invarti corect paharul cu vin?

Ne pare rau sa ii dezamagim pe cei care isi iau notite, dar nu exista o metoda corecta de a invarti paharul cu vin. Depinde in primul rand de stilul personal, si mai putin de o tehnica dintr-o carte. Iti recomandam sa exersezi acasa, cu un pahar cu apa. Vei observa ca, daca pui mai putin apa in pahar, miscarea va fi mai usor de realizat. Daca vrei sa arati ca un profesionist in timp ce faci asta, tine paharul de la baza, pozitionandu-l pe o suprafata plana, invarte-l circa 4-5 secunde si apoi inspira aroma vinului

Dupa cum am mentionat mai sus, nu exista o metoda corecta de a invarti paharul cu vin. Este important de stiut faptul ca aceasta actiune ajuta vinul sa isi dezvalui adevaratele arome, si sa se desparat de cele neplacute. Mai mult, invartitul paharului va da impresia ca esti cunoscator in domeniu, si te va ajuta sa petreci un timp de calitate alaturi de alte persoane pasionate, cu care poti schimba impresii.Daca iti doresti sa incerci experienta pe propria piele, intra pe site-ul Bohotin si alege o sticla din vinul preferat. Rose sau rosu, optiunile sunt variate, pentru fiecare tip de preferinta.

Citeste si:

Busuioaca de Bohotin – un rose de poveste

3 povesti surprinzatoare despre vin

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.